Objectgegevens bewerken

Als je een record aan objecten koppelt, moet je in het tabblad ‘Gegevens’ van het Infopalet de bijhorende gegevens per object toevoegen.

Zijn er meerdere objecten geselecteerd, dan is deze informatie enkel op de geselecteerde objecten van toepassing.

Zijn er geen records geselecteerd, dan verschijnt bovenaan het tabblad ‘Gegevens’ de titel “Standaard documentrecords”. De wijzigingen die je aan de recordvelden hieronder aanbrengt, worden als de standaardgegevens weergegeven wanneer je dit record aan een tekenobject koppelt. Objecten die zich reeds in de tekening bevinden, blijven ongewijzigd.

Om objectgegevens te bewerken:

Selecteer een of meer objecten.

Ga naar het tabblad ‘Gegevens’ in het Infopalet.

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Gegevenslijsten (vectorworks-uitbreidingsmodule vereist) stellen je in staat een specifieke reeks gegevens voor een object in te voeren zonder dat alle objectvelden zichtbaar zijn. Als er een Gegevenslijst voor een object gedefinieerd is, kan je deze lijst selecteren en de velden gebruiken om gegevens in te voeren. Indien de gegevenslijst criteria bevat, zal een ongeldige waarde ervoor zorgen dat de naam van het veld en de waarde in het rood komen te staan; de waarde wordt echter wel aanvaard.

Selecteer <Standaardinstellingen> om alle beschikbare gegevens voor de geselecteerde objecten weer te geven zoals hieronder beschreven. (<Standaardinstellingen> wordt standaard gebruikt indien er geen gegevenslijsten beschikbaar zijn.) Records worden bovenaan het tabblad Gegevens weergegeven, daaronder verschijnen eventueel gekoppelde IFC-gegevens. Je kan de ruimte voor het record en de recordvelden indien nodig groter of kleiner maken door het icoon onder de knop Ontkoppel te verslepen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Records

Dit zijn alle records die aan het geselecteerde object gekoppeld zijn. Zijn er meerdere objecten geselecteerd, dan worden enkel de gemeenschappelijke records getoond. Klik op een record om de recordvelden te bekijken.

Als het record gelinkt is aan een externe database, worden hier eveneens de namen van de tabel en de database getoond. Als je een database gebruikt, maar de databaseverbinding is op ‘Alleen lezen’ ingesteld, dan zijn de recordvelden vergrendeld. Bewerk in dat geval rechtstreeks de database.

Wanneer Toon IFC-gegevens aan staat, worden de IFC-gegevens (een speciale categorie van records) die aan het object gekoppeld zijn, onder de ruimte voor de records weergegeven (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist).

Koppel IFC-gegevens

(Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Wanneer Toon IFC-gegevens aan staat, open je met deze knop het dialoogvenster ‘Selecteer IFC-object’; zie IFC-gegevens toekennen aan objecten

Koppel record

Klik op deze knop om de beschikbare records in de Hulpbronnenkiezer te tonen. Selecteer het record dat je aan het geselecteerde object wilt koppelen.

Ontkoppel

Klik op deze knop om het geselecteerde record van het object in kwestie los te koppelen.

Recordvelden

Onder de knop Ontkoppel record worden de recordvelden van het geselecteerde record getoond. Geef hier de nodige informatie op voor het geselecteerde object.

Als er via het Gegevensbeheer gegevens voor een veld werden omgezet , verschijnt er rechts van het veld een van onderstaande knoppen:

by_mapping_icon.pngDe omzetting kan niet worden bewerkt. Klik op de knop om het veld bewerkbaar te maken.

by_instance_icon.png: De omzetting kan worden bewerkt.

Om de omgezette waarde te herstellen, klik je na het bewerken opnieuw op deze knop.

Recordkoppeling

(Vectorworks-uitbereidingsmodule en een databaseverbinding vereist)

Specificeer hierin de database, tabel en databasekolommen, die de informatie over het geselecteerde object bevatten (zie Records koppelen aan de database).

ODBC

(Vectorworks-uitbereidingsmodule en een databaseverbinding vereist)

Specificeer hierin de rij in de databasetabel die met het geselecteerde object overeenstemt (zie Objecten koppelen met de database).

Een nieuw record creëren

Records koppelen aan symbolen, objecten en materialen

Records bewerken

IFC-gegevens toekennen aan objecten

Het Gegevensbeheer gebruiken

Databaseverbinding